Gazdasági Büntető Jog

A gazdasági büntetőjogi ügyek minden esetben óvatos előkészületeket és jelentős körültekintést igényelnek. Az elsődleges cél minden esetben a megelőzés kell, hogy legyen – megfelelő tanácsadói segítséggel elkerülhetjük, hogy véletlenül gazdasági bűncselekményt kövessünk el. Minden ügy esetében létfontosságú a jogszabályok pontos ismerete és az ezeknek megfelelő pontos tájékoztatás. Jogi tanácsadás keretein belül irodánk segíthet megvitatnia törvények által meghatározott pontos lehetőségeket, az ügyfélre vonatkozó jogszabályokat. Irodánk ebben a szellemében mind a sértetti, mind a vádlotti helyzetben lévők számára megfelelő képviseletet biztosít.

Fontos, hogy már a vád gyanújának felmerülésekor kérjünk ügyvédi segítséget, hogy az eljárás kezdetétéől szakszerű védelemben részesüljünk. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a leggyakoribb gazdasági bűncselekmények főbb jellemzőit.


1. Csődbűncselekmény

Egy társaság életében a gazdasági értelemben vett fizetésképtelenség bekövetkezése esetén a társaság ügyvezetőknek mindig a hitelezők érdekeit kell szem előtt tartaniuk. A törvény meghatározza a hitelezők kielégítésének sorrendjét, és a hitelezőket pedig ennek megfelelően, kell kifizetni. Ez a gyakorlatban sokszor nem így történik.

Abban az esetben beszélünk csődbűncseleményről, hogyha ha az illetékesek ügyvezetők megpróbálják a társaság vagyonát “kimenteni”, illetve akkor, hogyha nem tartják be a fent említett eljárási sorrendet. A fennmaradó társasági vagyon “kimentése” sajnos nem ritka gyakorlat, így a hitelezők számára pedig létfontosságú, hogy az eljárás minél gyorsabban tudjon lefolynia bűncselekmény felderítésre kerüljön. Irodánk ezen a területen részletes szerteágazó tapasztalattal rendelkezik, így ennek megfelelően a feladatunk, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy a hatóságok munkájukat hatékonyan és gyorsan tudják lefolytatni.


2. Gazdasági Csalás

Bárkivel előfordulhat, hogy kellő elővigyázatosság hiányában – vagy annak ellenére – áldozatául esik gazdasági csalásnak. Ilyenek lehetnek Ebbe a körbe tartoznak például a pénzmosással, számviteli törvények sértésével, adócsalásokkal kapcsolatos csalások is.

Ebben az esetben létfontosságú, hogy minél hamarabb jogi segítséget keressünk az ügyünk mihamarabbi lefolytatása, valamint a káraink megtérítése érdekébensértetti képviseletünk ellátására. Irodánk segít felderíteni az ügy részleteit, és a hatóságokkal együttműködve biztosítja, hogy a lehető legjobb esélyekkel induljunk neki annak, hogy visszaszerezzük a jogos tulajdonát.