Közlekedési Büntetőjog

Nap, mint nap vezetünk, koncentrációnk pedig nem lehet minden egyes pillanatban 100%-os. Előfordulhat, hogy csupán egy tized másodpercre nem figyelünk oda és megtörténik a baj.
Szerencsésebb esetben csak szabálysértést követünk el, a rosszabb kimenetel azonban bűncselekmény is lehet.

Mi számít szabálysértésnek?

Amennyiben nem történik személyi sérülés, vagy az adott személy 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Ezekben az esetekben általában pénzbírságra, esetleg jogosítvány bevonására kell számítanunk (ez 1 hónaptól akár 1 évig is terjedhet).

Mely esetben történik bűncselekmény?

Abban az esetében, ha a baleset következtében (a balesetért felelősön kívül) bárki 8 napon túli sérülést szenved. Alapesetben pénzbüntetésre kell számolnunk, illetve mellette sokszor legkevesebb 1 évnyi jogosítvány bevonással. Súlyosabb esetben pedig felfüggesztett vagy letöltendő börtönbüntetéssel és hosszabb ideig tartó vagy végleges jogosítvány bevonással kell számolnia az elkövetőnek.

Balesetekkel kapcsolatban a büntető törvénykönyv a kisebb bűncselekmények esetében lehetőséget ad, hogy az okozó jóvá tegye tettét közvetítői eljárás keretében: a sértett által jóváhagyott módon, illetve mértékben a sérelmet jóvátehesse.
Ennek feltétele, hogy az okozó beismerje a bűncselekmény elkövetését.

Amennyiben a felek meg tudnak egyezni egymással, úgy az ügyészség a büntetőeljárást megszünteti, így nem kerül sor felelősségre vonásra, és az okozó jogosítvány bevonása nélkül vezethet tovább.

Súlyos vagy maradandó sérülés, haláleset esetében az eljárás nem szűnik meg, de az korlátlanul enyhíthető.

A közúti, közlekedési balesetek sok esetben gyorsan történnek, a figyelem pillanatnyi kimaradása is nagyon súlyos következményekkel járhat. Mivel egy baleset létrejöttében számos apró tényező közrejtászik, ezek az ügyek komplexitásukban gyorsan növekednek. Irodánk számon tartja ezeket, és a jogszabályok aktív ismerete mellett vállalja az esetek hatékony lebonyolítását.